Na 29 jaar op zeven verschillende Jan De Nul-schepen te hebben gewerkt, was Christof Osstijn klaar voor een nieuwe uitdaging. Precies op dat moment kreeg hij de kans om instructeur te worden en de oplevering van de nieuwe Full Mission Simulator in Zeebrugge, op een steenworp van zijn thuis, te begeleiden. Van wekenlang op zee tot dagelijks met de fiets naar het werk: een groter contrast in zijn werkleven kon er niet zijn. Maar net dát was wat Christof zocht.

“Ik geef met plezier mijn jarenlange ervaring aan boord door aan mijn collega’s. Ondanks dat ik degene ben die lesgeeft, leer ook ik nog elke dag bij en dat is het leukste aan mijn job”, glundert Christof.

De simulatoren in beeld

In Zeebrugge hebben we drie simulatoren in samenwerking met VDAB en DEME. We gebruiken ze om trainingen te geven aan nieuwe collega’s, maar zetten ze even goed in voor crew die al langer aan boord werkt en kennis over nieuwe technieken wil verwerven. Alle drie de simulatoren hebben hun eigen expertise en zijn elk op hun manier indrukwekkend:

1. Loki – DP Simulator

Hierbij voeren de trainees een taak uit waarbij het schip met het dynamisch positioneringssysteem zijn positie en koers beheerst. Hier krijgen vooral stuurlui van de Offshore Fleet trainingen. Maar ook Operational Superintendents en staff volgen hier inducties.

2. Erism – Engine Simulator

Deze simulator bootst de machinekamer, het zenuwcentrum, van het schip na. Hier worden alle kritieke systemen bewaakt en geregeld. Engineers van over heel de vloot krijgen hier training.

3. Odin – Full Mission Simulator

Deze navigatiesimulator is de grootste van de drie en geeft een unieke (werk)ervaring voor stuurmannen. Wie in deze simulator staat waant zich op de brug van een van onze schepen. Het is hier dat Christof het merendeel van zijn werkdag doorbrengt en onze stuurmannen opleidt. Wij gingen met hem in gesprek.

Simulator
Simulator

Dit is de eerste navigatie- en baggersimulator ter wereld, wat wil dat juist zeggen?

Christof: Met deze simulator kunnen we situaties aan boord levensecht nabootsen. Zo kunnen we acht verschillende scheepsmodellen, van splijtbak tot cutter, instellen tijdens een training. Elk met zijn specifieke voortstuwing voorgeprogrammeerd in de simulator. Maar we kunnen ook projecten van over de hele wereld simuleren. Elke stuurman krijgt hier een basisopleiding, maar daarnaast spelen we hen ook een hele resem situaties of incidenten toe naargelang hun ervaring, waarop zij dan passend moeten reageren.

Ideaal dus voor onze nieuwe stuurmannen. Want wanneer zij bij ons starten, gaan ze vrijwel onmiddellijk aan de slag aan boord. Niet als volledig operationele stuurman, maar ze lopen wel mee aan de zijde van onze ervaren collega’s. Hoewel ze dankzij hun opleiding al heel wat vaardigheden bezitten, hebben de meesten nog nooit met een baggerschip gevaren. Na verloop van tijd komen ze dan naar deze simulator waar we ze extra kennis bijbrengen op gebied van manoeuvreren en baggeren, eerst in eenvoudige situaties en geleidelijk aan in steeds complexere situaties.

Op deze simulator leren ze dus navigeren met een schip dat effectief aan het baggeren is. Uniek, want dit is de eerste simulator ter wereld die de hele bedieningsomgeving op de brug simuleert, inclusief baggeren.

Wat leren de stuurmannen hier in de simulator?

Christof: Meestal komen stuurmannen hier voor een opleiding van een week. Daarbij voorzie ik een stukje theorie, maar de nadruk ligt, zoals ik al zei, in de eerste plaats op leren manoeuvreren. Maar ze leren ook baggeren, rainbowen en walpersen maar ook aan een drijvende leiding koppelen komt aan bod.

Daarnaast kan je hier ook leren varen met de twee verschillende propulsiesystemen: schottel propulsie of conventionele propulsie. Dat zijn twee totaal andere manieren van varen. Dan is het wel fijn als je hier eerst een weekje kan oefenen alvorens je overstapt van type propulsiesysteem.

Minder voor de hand liggend maar minstens even belangrijk is communicatie aan boord. We trainen hier dan ook hard op heldere communicatie tussen de teamleden tijdens operaties. Aan boord moet je als een groep kunnen functioneren.

Simulator

Wat zorgt voor de levensechte (werk)ervaring in deze simulator?

Christof: In de eerste plaats werken we samen met het gerenommeerde Kongsberg voor de realisatie van deze simulator. Er zijn 40 computers nodig om het systeem te laten draaien en 14 projectoren zorgen voor de immersive experience in de simulator. Op basis van Google Earth data, S63-zeekaarten en onze eigen survey wordt er een levensechte omgeving nagebootst.

Daarenboven kunnen we de oefeningen volledig personaliseren. We kunnen voor de uitvoering kiezen uit drie verschillende type Jan De Nul schepen: een cutterzuiger, een sleephopper of een splijthopper. Maar ook de omgevingsfactoren kunnen we beïnvloeden zoals de locatie, het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden.

Deze levensechte ervaring maakt dat deze simulator ook een engineeringtool van onschatbare waarde is tijdens de voorbereidingsfase van een project. Zo kunnen we hier een project volledig nabootsen en daardoor tot in de kleinste details voorbereiden en onze klanten adviseren bij hun plannen voor de toekomst. Dat deden we onlangs nog voor Oosterweel en het Al Omairah project. De klant van die laatste volgde vanop afstand de simulatie mee op.

Wanneer is voor jou een opleiding geslaagd?

Christof: Ik ben een gelukkige instructeur als mijn trainees op het einde van de week naar huis gaan met nieuwe kennis en ervaringen. Het mooiste aan mijn job is dat niet alleen mijn trainees bijleren, maar ook ik elke dag een stukje wijzer word.